A pincészet - Múlt és jövő

A Kadarka legyen a bornál is borabb!
- Krúdy Gyula

Múlt

Pincészetünk a középkori múlttal és hagyományokkal rendelkező faluban Csátalján (Bács-Kiskun megye) található. A földbe süllyesztett Pince 1976-ban épült, területe 1600 m2.

A kedvező klíma és talaj adottságok- a jellegzetes homok talajtól eltérően itt jórészt löszös- agyagos talajon történik a termesztrés – jó feltételeket teremtenek a szőlő és bor termeléshez.
A borturizmus éledezésével egyre többen ismerték fel a Hajós-Vaskúti borvidékhez tartozó település kiváló vörösborát a csátaljai Kadarkát. A faluban nem volt olyan család, akinek ne lett volna 0,6-1 kateszteri hold szőlője, boraikat országos szinten keresték, Budafokra és Svájcba értékesítették. Ennek a nevezetes bornak ugyan nagyon gazdag a múltja, de jövője csak akkor lesz, ha sokan azon munkálkodnak, hogy a csátaljai kadarka az elkövetkezendő évtizedekben is az asztalunkra kerülhessen, és a híres borivó író Krúdy Gyula szerint a „bornál is borabb” legyen!

Jövő

A Naphegy Pincészet a Hajós-Bajai borvidékhez tartozik. A Pincészet mintegy 26 ha saját szőlőültetvénnyel és megbízható szőlőtermesztő kistermelőkkel biztosítja a kiváló alapanyagot. Jó minőségű boraink magukban hordozzák a bácskai termőföld kitűnő adottságait, a sok napsütést és a magas szintű szakmai munkát. 2016. év végéig közel 18 ha szőlő telepítését tervezzük a Hajós-Bajai és a Szekszárdi Borvidéken, többek között a Kadarka szőlőfajtát is.

2014-ben elnyert pályázat segítségével építettünk egy szabadtéri vendéglátásra alkalmas borkóstoló helységet, ahol előre bejelentkező csoportokat várunk boraink megismertetésére. Borainkat gazdag borkorcsolyával ajánljuk, helyben sült kemencés ételekkel. Borkóstolóink során a pincében és a szabadtéri kóstoló helységben külön-külön 50 főt tudunk vendégül látni.